Takoyaki
Batter50 gram tepung gandum
30 gram potato starch
200 ml susu segar
sedikit baking powder (agak-agak 1/2 sudu teh kot)
1 biji telur
sedikit pati serbuk ikan bilis
Inti
Kubis-potong halus-halus
Potongan sotong/udang/frankfurter
Sos
campuran kicap+seasoning + air
Topping
Fish flake (dried bonito)
Mayonis
Cara-cara
1. Campurkan semua bahan untuk batter,ketepikan sekejap.
2.Panaskan acuan takoyaki (saya guna acuan kuih cara)
3.masukkan sedikit minyak,tuang batter.Masukkan kubis dan inti yang disukai.
4.Tambahkan lagi batter, biar sampai melimpah ruah. Biarkan seketika,kemudian menggunakan lidi tolak/kikis adunan yang terkeluar ke dlm acuan. Bila adunan belah bawah hampir masak,terbalikkan takoyaki tadi.Biar hingga masak.Terbalikkan selalu supaya semua bahagian masak,warna golden brown.
5.Angkat dan masukkan ke dalam pinggan.Letakkan sos, tabur fish flake, mayonis dan sedikit daun sup ke atasnya. Sedap makan panas-panas.
No comments:
Post a Comment